LightWEB
Startside English

Tema Turer    Bestilling Turer Pris    Kart    Hodalen Fjellstue    Fiske, garn, båt    Bilder vinter    Mathistorie Helge    Lenker

LightWeb

Helge Christie dokumenterer mathistorie.

foodhist@bbnett.no   Tel: 0047-97787761             Bokutgivelser (bestill fra din bokhandel):

........................................................................................................... 

 

Sammen om matglede, 2010 -NYHET -

 

Bestill fra: www.fjellheimenforlag.no eller din bokhandel

Rørosregionen har opparbeidet seg ry som ledende i Norge innenfor lokal matproduksjon. Hvordan er dette mulig, her hvor karrige bygdesamfunn klamrer seg fast oppunder skoggrensa langt inne i landet? Hvilke tradisjoner for mat, smak, delikatesser, oppskrifter og appetittvekkende opplevelser knytter seg til dette landskapet? Om hvordan tenker de som produserer maten? Denne boka handler om menneskene, naturen og kulturen i Røros-traktene. Her bor det produsenter som tar vare på mattradisjonene våre, og serverer dem på nye måter for nye generasjoner. Et eksempel på det er Rørosmeieriet, som feirer 10-årsjubileum i 2010. Meieriet vokste fram gjennom et enormt felles løft i regionen sammen med Rørosmat, Smakeriet og det lokale matengasjementet.

 

 

Fenalår, 2007 Bokomslag

 

Surpølse, 2007   Bokomslag   Annonse Avisomtale

 

Dumpingsalg av billig mat, 2005

Eksportere fisk og beskytte jordbruk, 2005

Makt over maten. Hvordan virker WTO? 2002 

Mat og globalisering, 1998

Mat miljø utvikling, 1994

.............................................................................................................. 

  

CV for Helge Christie,

NLP mathistorie coach, mathistoriker,

Gjør unik lokal mathistorie levende.

NO-2540 Tolga

foodhist@bbnett.no , Tel 62496039, Fax 62496096

www.hodalsturen.no

www.fjellregionen.no/wto



Sivil status

Født 1950

Gift

4 barn



Utdanning

1975: Universitetsbakgrunn biologi og sosiologi (inkl. matte og kjemi) U i Oslo.

1992: Lederutviklingsprogram, Norsk landbrukssamvirke.

2005-2006: Matkultur, Universitetet i Bergen/Vestnorsk Kulturakademi.

2006-2007: Bachelor Historie, Høgskulen i Volda.

2008-2009: NLP Executive Coach, III trinn, CoachTeam, Oslo.


Yrkeserfaring

1975--             : Gardbruker

1997--             : Økologisk godkjent gardsdrift

1990--             : Frilansejournalist (inkl FAO, CBD/ITC4, WTO ministermøter Singapore, Geneve, Hong Kong)

1990--             : Forfatter

1995: Medlem av Norsk Faglitterær Forfatterforening.

1992--             : Binæring informasjonsteknologi i landbruket



Prosjektleder

-1987-1988: Prosjektleder Bondeundersøkelsen 1987 rundt Dovrefjell. Analyse av 2340 Svarskjemaer fra 14 kommuner rundt Dovrefjell.

-1989: Prosjektleder Tiltakskonferansen Bygdeutvikling rundt Dovrefjell.

-1993-1995: Leder av hovedkomiteen for Det III internasjonale symposiet for bærekraftig landbruk og bygdeutvikling. Røros.

-1998: UD-finansiert informasjonsprosjekt for GATT WTO Kampanjen: 50 år med GATT WTO.

-2003: Økomat Røros BA: Økologisk råstoffstyring for Røroskjøtt AS.

-2003--: Regionrådet for Fjellregionen: Argusøyne på WTO.

-2005-2006: Økomat Røros BA: Økt salg av økologiske produkter gjennom Rørosmat AS.

                        (Fra leveringskalender til økokjøttprognose)

-2008-: Økoløft i Tolga kommune

 

Oppdragsforskning

-April 1990: Samfunnsmessige konsekvenser av bioteknologi for landbruket. Senter for Bygdeforskning. Universitetet i Trondheim.

-September 1990: Materiale til analyse av drivkrefter bak internasjonal harmonisering og standardisering av bioteknologi for landbruket. Senter for Bygdeforskning. Universitetet i Trondheim.

-Desember 1990: Økologiske og forbrukerkonsekvenser av ny bioteknologi for landbruket. Senter for Bygdeforskning. Universitetet i Trondheim.

-September 1991: Økologisk virkning ved utsetting av herbicid tolerante planter i naturen. Utredning om utsetting av transgene organismer i naturen. Fylkeslandbrukskontoret i Hedmark. Jordbruksetaten.

-August 2006 -2007: Animalia – fagsenteret for kjøtt: Dokumentere fenalårets historie i Norge.


Bibliografi: Skriftlig produksjon, bokutgivelser

Bøker:

1994: Mat miljø utvikling. Landbruksforlaget. 114 s.

1998: Mat og globalisering. Landbruksforlaget. 174 s.

2002: Makt over maten. Landbruksforlaget. 512 s.

2005: Eksportere fisk og beskytte jordbruk

2005: Dumpingsalg av billig mat

2007: Surpølse. Mathistorie

2007: Fenalår. Historien om en norsk delikatesse og spesialitet

 

2010: Sammen om matglede. Røros-traktene

 


Rapporter:

-1988: Bondeundersøkelsen 1987 rundt Dovrefjell. Analyse av 2340 Svarskjemaer fra 14 kommuner rundt Dovrefjell.

-April 1990: Samfunnsmessige konsekvenser av bioteknologi for landbruket. Senter for Bygdeforskning. Universitetet i Trondheim.

-September 1990: Materiale til analyse av drivkrefter bak internasjonal harmonisering og standardisering av bioteknologi for landbruket. Senter for Bygdeforskning. Universitetet i Trondheim.

-Desember 1990: Økologiske og forbrukerkonsekvenser av ny bioteknologi for landbruket. Senter for Bygdeforskning. Universitetet i Trondheim.

-September 1991: Økologisk virkning ved utsetting av herbicid tolerante planter i naturen. Utredning om utsetting av transgene organismer i naturen. Fylkeslandbrukskontoret i Hedmark. Jordbruksetaten.

1995: Symposium rapport. Hovedkomiteen for Det III internasjonale symposiet for bærekraftig landbruk og bygdeutvikling. Røros. 400 s.

-August 2006 -2007: Animalia – fagsenteret for kjøtt: Dokumentere fenalårets historie i Norge.

-2009: Unik lokal mathistorie fra Savalen.


1990--: Frilansjournalist artikler Norsk Landbruk, Bondebladet, kronikker Nationen.

2000--: Artikler i bøker: Div.

2007: Medforfatter i Amilien Virginie: Den kultiverte maten.



Nettredaktør

2003--: www.fjellregionen.no/wto

2006--: www.hodalsturen.no 

2006--: www.okomatroros.no



Styreverv

-1991-1997: Styremedlem Hedmark Bondelag.

-1992-1994: Styremedlem Hedmark Bondekvinnelag.

-1991-1997: Styremedlem Nord Østerdal Bondelagskrets.

-1999-2000: Styreleder Hedmark Nei til EU.

-1999-2005: Styreleder Nord Østerdal Økologiske Landbrukslag.

-1999-2000: Styremedlem interimstyret for nye Rørosmeieriet.

-1999-2003: Varamedlem styret Norges Bondelag.

-2000-2006: Nestleder Økomat Røros BA.

-2000-2002: Styreleder Oikos – økologisk landslag. Ledet sammenslåing og omstilling av 3organisasjoner til 1.

-2003: Styreleder interimstyret Røros Kjøtt AS.

-2003-2006: Styremedlem Røroskjøtt AS.



Kreativ mobilisator, knoppskyter, grunder

En av drivkreftene bak knoppskytingen med:

-Rørossymposiet, leder for hovekomiteen

-Mat-Helse-miljø-alliansen,

-Mat fra Fjellregionen BA,

-Smakeriet,

-Økologisk fjelljordbrukskonferanse,

-Økomat Røros BA,

-Rørosmeieriet AS,

-Røroskjøtt AS,

-Rørosmat BA,

-Forbrukerdagen.



Mottatt utmerkelser og hederspriser:

-1995: Tolga kommunes kulturpris.

-1995: Bondevett-prisen, Norges Bondelags.

-2006: Ildsjelprisen, Hedmark Bonde og Småbrukarlag.

-2007: Årets Meitemark, Oikos – økologisk landslag.


...............................................................................................................



Oppskrift: GEITRAMS – DRIKK (rød)

 

Geitrams (Chemaenerion angustifolium)

Blir også kalt:

Mjølke (Hodalen)

Eldmjølkje (Alvdal)

Eldmækje (Sætaberget)

Geitskor (Vestlandet)

Geitrams har fått navnet for den blir ofte spist av geit.


Geitramsdrikk kan lages slik (ca mål, etter smak):

 

Ingredienser til konsentrat:

1 bærepose geitramsblomster

            -kun blomster tar veldig lang tid å plukke

            -blomsterkvaster ca 10-20 cm av toppen, gir omtrent samme smak

3 kg sukker

7 l vann

sitronsaft etter smak

Tynnes i 10 l vann

Tilsett 4.5 l Farris for å få brusende frisk effekt

Framgangsmåte for geitramsdrikk konsentrat:

Kok opp vann og sukker, hell over blomster, la stå 2-3 dager (rødfargen blir sterkere etter

flere dager), sil vekk blomstene. Tilsett sitronkonsentrat. Hell på flasker eller kanner av plast.

Konsentratet kan oppbevares i fryseboks.


Servering

Tynn ut konsentratet med vann først etter smak. Tilsett deretter Farris og smak til hva du syns

er passe blanding. Hvis du vil ha en liten smak mandeldråper i: lag avtrekk av mjødurt (bare litt,

for den er sterk) og ha oppi.


Hodalsturen

Adresse: N-2540 Tolga
Telefon: +47 62 49 60 39
Mobil: +47 918 19 046
Webebside: www.hodalsturen.no
E-post: bjorg.ryalen@gmail.com
 
                   




 

© LightWeb